De văzut în Comloșu Mare
Biserica Romano-Catolică
A fost construită între anii 1867 – 1868, în stil gotic. Biserica poartă hramul Inima lui Isus și își primește credincioșii la fiecare două săptămâni, când preotul Attila Ando vine să slujească în Comloșu Mare, pentru că activitatea sa este dăruită mai multor parohii: la Tomnatic, Teremia Mare, Saravale ș.a. Doamna Iuliana Sava, îngrijește de mai bine de 30 de ani biserica în toate treburile administrative pentru că ea” îngrijește biserica și biserica o îngrijește pe ea”.
Biserica respectă elementele de arhitectură specifice stilului gotic, cu arcuri frânte, și bolta ogivală care se sprijină pe 8 coloane, împărțite egal de partea dreaptă și stângă a bisericii. Pe zidurile interioare, în sala bisericii se află 14 icoane din lemn, reprezentând Calea Crucii. În dreapta altarului este așezată Fântâna Botezului, cristelnița. Aceasta a fost donată de către familia maghiară Vogel, în anul 1869, a căror urmași aflați la Budapesta, continuă legătura lor spirituală cu biserica din Comloșul Mare. În 1896, prin grija ducesei Mileva de San Marco biserica a fost renovată capital în interior şi exterior. Actul său de donație este amintit și de vitraliul ferestrei centrale aflată în spatele altarului, pe care stă scris: ” Heac – Ecclesia impensis celsissimae ducissae -Mileva de San Marco, natae Nako -de -Nagy. Szt -Miklos anno 1896 ex integro -renovata -est.” (Această biserică a fost renovată complet în anul 1896 cu cheltuiala prealuminatei ducese Mileva de San Marco, născută Nako, de către Nagy Szent Miklós).
Liturghia se ține în două limbi, română și germană, și este acompaniată de cântecele la orga aflată în perfectă stare de fucționare. În turnul bisericii și-au făcut cuib mai multe bufnițe care vegheză timpul pe care cele trei ceasuri mecanice s-au oprit din a-l mai măsura.
Conacul San Marco
- 0256-364114
- Strada Principală, nr. 605, Comloșu Mare, cod poștal 307120, județul Timiș
- primariacomlosumare@yahoo.com
- Comlosu Mare
- L, M, MI, J, V - 8:00 -16:00
Conacul construit de familia Nacu în Comloș, cunoscut ulterior ca San Marco, este o clădire veche care, deși nu a devenit o ruină, a suferit transformări majore. Frații Ciril și Cristofor Nacu, originari din Macedonia și negustori de vite de succes, au achiziționat în 1781 pământuri la Comloș, Sânnicolau Mare și Teremia, iar împăratul Francisc I le-a conferit diplome nobiliare.
Construcția conacului a început în jurul anului 1840 sub conducerea contelui Ioan Nacu, care a fost un mare iubitor de teatru. În parcul conacului, întins pe zece hectare, contele a ridicat o sală de teatru. Una dintre cele mai remarcabile povestiri este despre prestația artistică a trupei de teatru a lui Mihai Pascaly, din care ar fi făcut parte și Mihai Eminescu.
Fiica contelui, Mileva Nacu, s-a căsătorit cu Giulio Capece Zurlo Duca di San Marco, devenind astfel ducesă. Parcul din jurul conacului, darul de nuntă al împăratului Franz Josef, era reprezentarea în miniatură a unei faimoase grădini vieneze. După decesul soțului ei, Mileva a rămas la Comloș și, înainte de a muri în 1926, a donat conacul statului român cu condiția ca o parte din clădire să devină sediul primăriei. După venirea comuniștilor, parcul a fost defrișat și transformat în teren de fotbal, iar conacul a fost folosit de CAP. Retrocedată și vândută, proprietatea a fost modificată semnificativ, pierzându-și multe dintre trăsăturile originale care o făceau un monument istoric important. Fără echivoc însă, conacul San Marco și istoria familiei Nacu au marcat viața și istoria oamenilor din Comloș. Actele de donație și implicarea ducesei Mileva în viața comunității se regăsesc amintite în documente și chiar în reprezentarea unui vitraliu, ce stă mărturie în biserica romano-catolică din Comloșu Mare.