Jimbolia de văzut

De văzut în Jimbolia

STATUIA DR. KARL DIEL

O personalitate distinctă a Jimboliei este medicul Karl Diel (1855-1930). Peter Jung, un jurnalist originar din Jimbolia îl descria ca un medic ce ” vindeca și ajuta pe oricine ar fi putut ajuta și vindeca fără a ține seamă de apartenența etnică sau religioasă”. Era cunoscut de la Seghedin la Orșova, de la Tisa până la confluiența apelor. Moartea lui Karl Diel, la 1 mai 1930, a adus multă durere pentru oamenii din Jimbolia. La înmormântarea sa au participat mii de oameni din Jimbolia și împrejurimi, iar în semn de onagiu, magazinele au fost închise pe durata funeraliilor.
Ca simbol al prețuirii sale, în aceeași lună mai, colegii săi au decis să creeze un fond dedicat memoriei sale. Acest efort a fost valorificat mult mai târziu și s-a concretizat în ceea ce este cunoscut astăzi ca Statuia Dr. Karl Diel. Momumentul este o stratuie din bronz, care îl înfățișează pe dr. Karl Diel în mărime naturală, purtând în mâna stângă pălăria cu boruri, moda timpului, în timp ce cu mâna dreaptă se spijină ușor în baston. Statuia este așezată pe un soclu de granit, de formă cubică.
Sculptorul Géza Rubletzky este cel care a dat viață și personalitate metalului. Statuia este amplasată în centrul Jimboliei, și a fost inaugurată la data de 24 noiembrie 1940. La eveniment au participat oameni importanți ai culturii jimboliene.

STATUIA SFÂNTULUI FLORIAN

Chiar în inima Jimboliei, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și Strada Tudor Vladimirescu, se află Statuia Sfântului Florian. Multe mituri urbane îmbracă istoria acestui monument, unii dintre locuitori considerându-l un pompier voluntar, supoziție susținută de felul în care este reprezentat personajul. Mai exact, acesta toarnă apă peste o clădire care arde, o presupusă școală.
Realitatea istorică însă, oferă surse sigure care vorbesc despre originea statuii. Aceasta întruchipează un reprezentant al administrației romane. În calitatea sa, Florian a încercat să apere un grup de 40 de oameni condamnați pentru vina de a fi creștini. Acest gest i-a adus tortura, și în final moartea, fiind aruncat în râul Enns, Austria de astăzi, în apropiere de orașul Linz.
Florian este nu doar un erou, dar prin martiriul său este recunoscut drept sfânt și serbat la data de 4 mai, atât de către Biserica Catolică, cât și de cea Ortodoxă.
Statuia a fost adusă în Jimbolia în timpul administrației habsburgice. Nu se cunoaște cu exactitate data acestui eveniment, dar într-un raport din 1837, care vorbește despre vizita oficială în localitatea Hatzfeld a episcopului de Cenad, Josef Lonovics, se menționează și existența statuii.
Este posibil ca Sfântul Florian să fi fost adoptat ca sfânt ocrotitor al așezării șvăbești tocmai din cauza fricii de incendiu.

Kirchweih Jimbolia

Kirchweih-ul din Jimbolia (denumit și Hatzfeld în germană) este o sărbătoare tradițională dedicată aniversării înființării bisericii romano-catolice „Sf. Vendelin” din localitate. Aceasta are o semnificație specială pentru comunitatea șvabă, dar, de-a lungul timpului, a devenit o sărbătoare a întregului oraș, la care întreaga comunitate, indiferent de apartenența religioasă sau etnică, este invitată să participe.
Ziua începe cu momentul emoționant al Sfintei Liturghii, oficiată la biserica romano-catolică „Sf. Vendelin”, urmată de un program cultural, care include muzică și dans în centrul orașului. Perechile de dansatori, îmbrăcați în port șvăbesc tradițional, specific localităților din zonă, se poartă pe străzile orașului, acompaniați de fanfara Banater Musikanten. Sunt invitate ansambluri de dans cu tradiție, precum: Ansamblul Billeder Heiderose, Ansamblul Gross Jetscha, Ansamblul Gutedel Rekasch, Ansamblul Hatzfelder Pipatsche și Die Banater Tanzgruppen.
Parada portului șvăbesc este, de asemenea, o invitație la Balul de Kirchweih, organizat seara. Perechile de dansatori merg pe la casele personalităților locale pentru a le invita la bal, iar gazdele îi primesc cu prăjituri. Conducătorul alaiului de dansatori oferă gazdelor câte un măr, în semn de invitație.
Această sărbătoare anuală, celebrată în luna august, este organizată cu sprijinul Asociației Germanilor din Jimbolia emigrați în Germania (HOG Hatzfeld), împreună cu Forumul Democratic German din Jimbolia, Parohia Romano-Catolică Jimbolia și Primăria Jimbolia.