Otelec de cumpărat

De cumpărat în Otelec

Doda Petre, apicultor

Doda Petre este un apicultor extraordinar, care practică creșterea albinelor de mai bine de 15 ani. Această pasiune a moștenit-o de la tatăl său. Petre Doda este totodată și președintele Asociației Apicultorilor din Timiș, poziție din care susține și promovează apicultura și apicultorii.
Localitatea Otelec este binecuvântată, fiind o zonă meliferă diversă și bogată, care oferă albinelor resurse de hrană. Malurile râului Bega acoperite de sălcii, precum și culturile agricole locale de floarea -soarelui, sunt ideale pentru stupină.
În zilele de vineri, sâmbătă și duminică apicultorul Petre Doda își întâmpină clienții la Piața Agro Village din Campusul Universității Științele Vieții din Timișoara. O gamă foarte variată de produse sunt prezente la stand: miere, polen, propolis. Pentru fiecare tip de miere, Petre Doda are o poveste și o prezentare privind propietățile curative pe care le au, precum și particularitățile acestora. Mierea de cireșe, mai rar întâlnită, poartă parfumul florilor de cireș, iar gustul de cireșe nu poate să nu te cucerească.
Ani de cercetare privind calitatea și beneficiile curative ale produselor apicole l-au ajutat să inoveze în zona dezvoltării de produs. Mierea de păducel este recomandată în ameliorarea afecțiunile cardiace; Elixirul tinereții cum a fost ea denumită, este o combinație echilibrată pentru susținerea nivelului de energie; Mierea cu 7 semințe cuprinde bogați nutrienți oleaginoși, iar cea cu semințe de dovleac susține și înbunătățește tranzitul intestinal.
Un aspect important în activitatea apicultorului este componenta educațională. Petre Doda a construit un stup de observare din sticlă cu care merge în școli, grădinițe, la evenimente organizate în spațiul public, ca parcurile, unde prezintă viața albinelor în stup. Astfel pot fi observate albinele în mediul lor, în diferite stadii de dezvoltare: matca, puietul, lucrătoarele, bondarii.
Acest microunivers extraordinar cucerește auditoriul mic și mare, albinele fiind cele cărora le datorăm însăși viața pe Terra.

Mondovics Veronica, producător legume

Legumicultor, Veronica Mondivics, cultivă o suprafață de 5000 de metri pătrați de grădină, cu diferite culturi de legume: cele timpurii, ca ceapă verde, usturoi, salată, urmate de morcovi, roșii, ardei, cartofi, legume pentru frunze, ca pătrunjelul. Produsele sunt vândute la Piața volantă din Timișoara, în zilele de miercuri și sâmbătă sau din locație, către locuitorii din Otelec.

Veja Daniel, producător agricol

În anul 2022, producătorul agricol, Daniel Veja, a înființat o livadă de nuci ce se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. A fost o decizie pe care a luat-o după o perioadă de cercetare și documentare privind cultura de nuci. Soiurile asupra cărora s-a oprit sunt Sibisel și Germisara, ambele românești.
Soiul de nuc Sibisel este un soi timpuriu, care se coace între 1-20 septembrie. Fructele sunt mari, miezul are gust dulce-aromat, coaja este subțire, rezistentă.
Germisara este un soi de nuc mijlociu-tarziu, se coace între 15- 30 septembrie. Ca mărime, fructele au un diametru peste 3,5 cm, iar forma fructelor alungită-elipsoidală, ușor ascuțită la capete. Miezul are tegumentul (membrana) de culoare galben închis, se extrage usor în jumătăți și reprezintă circa 50% din greutatea fructului al cărui gust este dulce-aromat.
Poziționată pe drumul DN 59B, livada are potențialul unui popas turistic pe care Daniel Veja își propune să-l amenajeze. Prima producție de nuci este așteptată în 2026, când cei 200 de nuci vor fi pe rod.

Cîmpean Monica, producător de brânzeturi

Monica Cîmpean crește 800 de oi din rasa Țurcană, cea mai veche și mai cunoscută rasă de oi din România. Această rasă este rezistentă, deloc pretențioasă, și oferă randament pentru mixul de lapte, carne și lână.
Întreaga cantitate de lapte este procesată pentru prepararea brânzei. Calitatea produselor este dată și de pășunat. Cele 50 de hectare de pășune pe care sunt păstorite oile, sunt certificate ecologic. Periodic au loc inspecții pentru prevalarea și analiza probelor din sol. Pășunea este întreținută doar cu gunoi de grajd, ca îngrășământ natural.
Brânza se vinde atât proaspătă, cât și maturată, către clienți persoane fizice, cât și en-gros către comercianți din București.

Ciuta Eva, producător legume

Eva Ciuta aduce pe mesele clienților săi legume proaspete și autentice, cultivate cu grijă și multă muncă. Cu o experiență vastă în agricultură, Eva Ciuta își desfășoară activitatea atât în solarii, cât și pe terenuri deschise, asigurând diversitate și calitate în fiecare recoltă.
În cele două solarii, care însumează 92 de metri pătrați, cultivă roșii, castraveți, ardei, ardei iute și culturi timpurii de primăvară precum loboda, spanacul, ridichile și salata.
Pe suprafețele deschise se dedică cultivării vinetei, fasolei verzi, porumbului zaharat, cepei, usturoiului și cartofilor. Diversitatea culturilor sale garantează produse proaspete și de sezon.
Unul dintre soiurile de roșii cultivate, denumit sugestiv „Lacrima Fecioarei”, se remarcă prin dimensiunea sa și gustul autentic, amintind de roșiile de odinioară, atât de apreciate de cunoscători.
Eva Ciuta își aduce recoltele proaspete la Piața volantă din Timișoara, în zilele de sâmbătă.

About Lun S.R.L.

LUN, creat de Manuela Marchiș (Blînda) și Cezar Blînda, este un atelier de design din Iohanisfeld, specializat în bijuterii organice și obiecte contemporane din lemn. Manuela, artist, muzician și designer, a studiat sculptura la Facultatea de Artă și și-a dedicat ultimii ani transpunerii viziunii sale artistice în crearea de bijuterii. Cezar, psiholog și designer, cu studii în teologie și psihologie, a explorat lucrul cu lemnul, realizând bijuterii, corpuri de iluminat și mobilier.
Din 2020, viziunile lor artistice s-au unit în ceea ce reprezintă azi LUN, creând piese unice inspirate de natura înconjurătoare. LUN reflectă armonia dintre habitatul uman și natură, folosind elemente sinestezice pentru a crea obiecte neo-organice. Designul lor suprarealist, fluid și volumetric, captează esența vieții și misterul imaginarului.
LUN își propune să stabilească o conexiune profundă între om și natură, promovând sustenabilitatea și estetica funcțională. Obiectele lor, realizate din lemn și finisaje naturale, aduc o eleganță rațională și se integrează armonios în ciclul natural al vieții.
Lun Design este prezent la evenimente dedicate de design, târguri și expoziții, ca Romanian Design Week, Plai Festival, NOEL ș.a. Produsele LUN au atât rol estetic, cât și funcțional, și își pot găsi locul în orice spațiu, de la cel de locuit, la birou, sau într-o galerie de artă. În ultimii ani, cei doi artiști au acordat o atenție deosebită procesului de învățare în cadrul atelierelor practice de pictură, modelaj, de realizare manuală a hârtiei, cioplit în lemn, dedicate atât copiilor cât și adulților. Participarea se poate face pe bază de înscriere.