De mâncat în Otelec
VIRAG MARIA
Kürtős Kalács, sau cozonacul secuiesc, este preparat de comunitatea maghiară din România și totodată este cunoscut și apreciat de toată lumea. Maria Virag, prepară Kürtős Kalács de mai bine de 12 ani, după rețete tradiționale, păstrate în familia sa și în comunitatea maghiară din localitatea Otelec. Clasicilor Kürtős cu nucă, cu scorțișoară, li s-au adăugat în timp cei cu caramel și nucă de cocos, pentru a răspunde unei mai mari diversități de gusturi.
Prepararea kürtös kalács este o artă în sine. Aluatul moale, ușor dulceag, se întinde cu grijă și se taie în fâșii subțiri, care apoi sunt rulate pe un cilindru special. Acest cilindru este plasat deasupra unui foc deschis sau într-un cuptor tradițional, unde aluatul se coace până când devine auriu și crocant la exterior, păstrându-și însă interiorul pufos și aerat.
Secretul gustului său constă în straturile de zahăr caramelizat care se formează în timpul coacerii. Zahărul presărat pe suprafața aluatului se topește sub căldura focului, creând o crustă crocantă, ușor lipicioasă, care se topește în gură la fiecare mușcătură.
Maria Virag, împreună cu sora sa Erzsébet Virag, prepară Kürtős Kalács la evenimentele și zilele de sărbătoare care au loc în comuna Otelec, ca Ruga, Zilele Comunei sau la manifestările culturale ca Picnic în Pustă sau Lada cu zestre.
NĂSTASE LUCIA COSMINA
Meșteșugul gătitului și a preparării produselor tradiționale este o practică culinară deprinsă de către Cosmina Năstase de copil. Preparatele din carne de porc sau vită, șunci, cârnați, tobă, sângerete sunt pregătite după rețeta tatălui său, de la care a învățat tot ce ține de prelucarea cărnii: de la sacrificare la modul de preparare a produselor și până la metode de conservare.
Bucătăria Cosminei Năstase reflectă diversitatea etnică a localității Otelec. Preparatele sale sunt o îmbinare de produse tradiționale specifice șvabilor, maghiarilor și românilor. De la paprika speck, jambon, supă de porumbel cu tăiței de casă, supă de părădaisă, piure de cartofi cu carne pane servită cu compot de prune; pâine de casă, unt de casă așa cum făceau șvabii, ardei copți făcuți în saft ( saft -din germ. zeamă); ciorbă de salată cu jumări, fasole slăită, tochitură de porc, sarmale în foi de viță, mămăligă cu brânză, storceag de pește, lapte covăsit în oală de lut, laște (tăiței lați de casă, numai buni de pus în varză călită), și până la prăjiturile nelipsite de pe masa șvabilor în ziua de duminică, ca prăjitura cu iaurt, cornulețe frăgezite cu untură și umplute cu gem, păjitura măzgălici, prăjitură cu mere, sunt doar câteva din preparatele tradiționale cu care se pregătește gazda pentru cei care-i trec pragul.
Rețetele Cosminei Năstase și secretele lor sunt transmise fiicei sale, Ana Maria, o tânără care gătește cu drag alături de mama sa.
Meșter în gastronomia tradițională bănățeană, Cosmina Năstase bucură cu preparatele sale participanții la târgurile și evenimentele organizate pentru comunitate de către Primăria Otelec, ca Lada cu zestre sau Picnic în Pustă la Otelec.
Bikmania Brothers S.R.L.
- 0746397138
- Iohanisfeld, nr. 176, cod poștal 307446, comuna Otelec, județul Timiș
- Bikmania
- M, MI, J, V, S, D - 9:00-24:00
- aurelbik@yahoo.it
Bikmania este locul perfect pentru a petrece timpul liber și pentru a savura preparate delicioase. Acest restaurant oferă un meniu diversificat, care include: meniul zilei, cu preparate tradiționale românești: ciorbe și feluri principale pe bază de carne la grătar, acompaniate de garnituri delicioase; meniuri fast-food, pentru cei care preferă mâncăruri rapide și gustoase; diverse sortimente de pizza, perfecte pentru toate gusturile.
Pe lângă restaurant, Bikmania pune la dispoziție și o piscină ideală pentru zilele călduroase de vară. Facilitațile oferite pentru zona de piscină sunt topoganele gonflabile pentru copii, asigurând distracție și siguranță; o zonă verde amenajată, perfectă pentru relaxare; terasa cu umbrele unde părinții pot savura cocktailuri sau alte băuturi răcoritoare și o zonă de șezlonguri pentru un bronz perfect și momente de relaxare.
Restaurantul Bikmania are o capacitate de 100 de locuri, fiind ideal pentru găzduirea unor evenimente festive, cum ar fi: nunți, botezuri, aniversări onomastice.
Ravo Vanpas S.R.L.
La Pizzeria Bar Park, clienții pot savura diverse sortimente de pizza. De asemenea, restaurantul oferă preparate fast-food, printre care se numără shaorma și cartofi prăjiți cu carne la grătar. Indiferent de preferințele culinare, fiecare client va găsi cu siguranță ceva pe gustul său în meniul restaurantului.
Locația beneficiază de un spațiu generos, ideal pentru momente de relaxare și socializare. Cu o capacitate de 70 de locuri în interior și o terasă exterioară de 20 de locuri, Pizzeria Bar Park asigură confortul necesar pentru o experiență plăcută. Barul oferă o selecție variată de băuturi alcoolice și non-alcoolice, precum cele răcoritoare. Pentru momentele de distracție, restaurantul pune la dispoziție și o masă de biliard.
Pizzeria Bar Park găzduiește și evenimente speciale cum ar fi: aniversări, nunți, botezuri sau zile de naștere.