Cenei de văzut

De văzut în Cenei Urban Fish S.R.L. Ruga de Rusalii Mausoleul din Bobda Urban Fish S.R.L. 0784382850 Cenei, nr. 381, cod poșta 307100, județul Timiș urbangigel@gmail.com Urban Gigel, administrator al Bălții Futtok, are viziunea dezvoltării unei frumoase zone de agrement în localitatea Cenei. Suprafața concesionată, de 10.700 de metri pătrați ,cuprinde 10.000 de metri pătrați […]

De văzut în Cenei

Urban Fish S.R.L.

Urban Gigel, administrator al Bălții Futtok, are viziunea dezvoltării unei frumoase zone de agrement în localitatea Cenei. Suprafața concesionată, de 10.700 de metri pătrați ,cuprinde 10.000 de metri pătrați luciu de apă, și 700 metri pătrați de teren. Balta a fost populată în 2024 cu 300 kilograme de crap, și are o adâncime de 2 metri. Pentru pasionații de pescuit, sau pentru cei care doresc să-și petreacă timpul liber în natură, Balta futtok oferă alternative: prinde și eliberează sau prinde și cumpără, dacă peștele prins are o greutate sub 4 kilograme.
Balta Futtok este îngrijită și verificată periodic de un inginer piscicol, care testează calitatea apei. Pentru a menține un ecosistem sănătos, balta are și știucă, pește răpitor care menține echilibrul populației de pești.
Aflată în vecinătatea pistei de biciclete, pe brațul vechi al râului Bega, locația oferă multe perspective de petrecere a timpului liber și este un punct de atracție turistică.

Ruga de Rusalii

Ruga este o sărbătoare atât religioasă, cât și laică, specifică Banatului. Rugile încep să se țină imediat după Paște, de regulă într-o zi în care este serbat hramul bisericii. În unele localități, ea se ține în ziua de Rusalii, ziua Pogorârii Duhului Sfânt. Această zi marchează trei momente importante: ruga la biserică, în familie și în sat. Comunitatea participă la slujba religioasă, după care membrii acesteia iau masa în familie, alături de oaspeți sau „goști”, cum li se spune în Banat. Este un moment de bucurie și sărbătoare, de reuniune cu cei plecați din localitate.

Seara, localnicii, oaspeții și invitații se adună în sat, de obicei în fața bisericii sau în fața Căminului Cultural. Aici au loc dansuri populare specifice zonei, precum și tradiționala horă a Rugii. În tradiția acestei sărbători existau și actanți-cheie pentru buna organizare a Rugii: „nașii” Rugii, aleși dintre cei mai de vază reprezentanți ai comunității, și „căpărașii”, tineri care se ocupau de organizare, mergând din casă în casă pentru a strânge banii necesari tocmirii muzicanților. În prezent, demersurile organizatorice revin Primăriei localității.

Ruga de Rusalii, sau cum îi spun localnicii din comuna Cenei, Ruga românească, aduce împreună comunitatea. Cu această ocazie, pe scenă au urcat Ansamblul de dansuri „Mlădițele Ceneiului”, care are în repertoriu dansuri populare sârbești, țigănești și românești. Alți cântăreți de muzică de petrecere încheie seara de Rugă.

Mausoleul din Bobda

Mausoleul din Bobda, cunoscut și sub denumirea de Biserica baronului, are o istorie bogată și fascinantă. Nobilul Gyula Csávossy s-a stabilit în Comitatul Torontal (din care face parte și Bobda) și s-a căsătorit cu prima sa soție, Magdalena Szemzo, care, din păcate, a decedat la scurt timp. Alături de cea de-a doua sa soție, baroana Josephina Spigelfeld, el și-a crescut cei doi fii: Joszef și Endre.

Începând din 1897, baronul a ridicat un castel cu 42 de camere, grădini exotice și grajduri pentru hergheliile sale. Peste drum de castel, în 1860, a început construcția mausoleului, o replică fidelă a basilicii din Esztergom, Ungaria, a cărei construcție a fost finalizată în 1908.

În 1911, soții Csávossy au decedat, iar trupurile lor au fost depuse în mausoleu. Istoria neagră a mișcării legionare, urmată de perioada comunismului, și-a pus amprenta asupra acestor monumente, bijuterii arhitecturale. Mausoleul a fost vandalizat, criptele distruse, iar castelul a fost vândut cărămidă cu cărămidă. Peste toate s-a așternut ruina și degradarea.

Prin grija oamenilor din comunitate, osemintele defuncților au fost adunate într-un sac și înmormântate cu oficierea unei slujbe religioase. Astăzi, mausoleul-biserică poate fi admirat doar din exterior, dar chiar și așa, locul păstrează misterul acelor timpuri și istoria unei „familii blestemate”.