De văzut în Checea
Biserica Ortodoxă Română
- 0256360373
- Str. Bisericii, nr. 473, Checea,cod poștal 307102, județul Timiș
- primariachecea@yahoo.com
- Primăria Checea
Împrejurimile istorice au făcut ca alături de românii din localitatea Checea să se așeze și alte populații, de naționalități diferite. Izvoarele narative și cele scrise arată că cea mai veche populație a fost reprezentată de români. Ulterior s-au așezat în localitate sârbi, romi și croați.
Această identitate multietnică a locuitorilor din Checea a determinat viața culturală și religioasă a locuitorilor săi. Biserica reprezintă edificiul religios și totodată parte a culturii locuitorilor din Checea.
Prima Biserică Ortodoxă Română din Checea este menționată în manuscrisul preotului Petreuța. Aceasta a fost demolată între anii 1763-1764, când sătenii au fost strămutați în vatra nouă a satului. Biserica actuală datează din 1859, și a fost construită de către români și sârbi, iar slujbele se țineu alternativ în limba română și limba sârbă, în duminici diferite.
Apartenența la Mitropolii diferite a dus la neînțelegeri, drept pentru care, în 1872 cele două biserici s-au despărțit. Pentru a rămâne în biserica mare, comunitatea românească a plătit comunității sârbe, o despăgubire de 11.000 de florini. A urmat o serie de renovări și restaurări ale bisericii între anii 1904 și 1938.
Biserica Ortodoxă Românească din Checea este una dintre cele mai mari, mai frumoase și mai îngrijite edificii de închinăciune ortodoxă din mediul rural al Banatului.
Este apreciată ca monument cultural, pentru pictura bisericească realizată de pictorul Ioan Zaicu, între anii 1902-1904, pentru un minunat Iconostas sculptat și împodobit cu elemente forale aurite și cele pentru cele 37 de icoane. Preoți importanți au slujit de-a lungul timpului, iar în 2006 s-au sărbătorit 150 de ani de la punerea pietrei de temelie, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului.
În prezent, cine trece pragul Bisericii Ortodoxe Române din Checea este întâmpinat de preotul Cucu Gheorghe Ovidiu. Cu bunăvoință, slujește comunitatea din 1973. Preotul Cucu Gheorghe te invită în curtea bisericii, o adevărată grădină a liniștii, frumuseții și a meditației. Împreună cu mama Beji, îngrijește biserica și gradina acesteia cu multă abnegație. Aici îți vorbește despre monumentele ridicate în curtea bisericii: monumentul ridicat în amintirea și cinstirea familiilor deportate în Bărăgan de către regimul comunist; monumentul ridicat în memoria deținuților politici din Checea; monument ridicat în amintirea eroilor căzuți pe câmpul de luptă pentru ”întregirea neamului”, în Primul Război Mondial, sau piatra funerară care amintește de moartea sfâșietoare a familii Ștefan, evrei, care au fost uciși de hoardele hitleriste.
Biserica Ortodoxă Sârbească
- 0256360373
- Strada Principală, nr. 83, Checea,cod poștal 307102, județul Timiș
- primariachecea@yahoo.com
- Primăria Checea
BISERICA ORTODOXĂ SÂRBEASCĂ
Anul 1872 a însemnat despărțirea bisericii sârbești de cea românească, în urma neînțelegerilor care s-au născut între cele două biserici care aparțineau unor mitropolii diferite. Comunitatea românească, fiind mai mare, a rămas în biserica mare construită în 1859, de către sârbi și români împreună. Populația comunității sârbe s-a mutat într-o cameră transformată în capelă din casa parohială, în care țineu serviciul liturgic. În 1896 s-a constituit noua biserică sârbească. Pe lângă biserică a fost înființată și o școală confesională, construită în 1912.
Biserica Romano-Catolică
- 0256360373
- Strada Croată, nr. 603, Checea,cod poștal 307102, județul Timiș
- primariachecea@yahoo.com
- Primăria Checea
BISERICA ROMANO-CATOLICĂ
Biserica Romano-Catolică sau croată cum îi spun locuitorii din Checea, este loc de rugăciune pentru aproximativ 40 de familii, pentru că mulți dintre aparținătorii acestei confesiuni au plecat și lucrează sezonier în străinătate, sau chiar factori demografici au influiențat numărul acestora.
Biserica Romano-Catolică s-a înființat în 1812, ca filie a Parohiei din Cărpiniș. Serviciul divin se ținea într-o școală până în anul 1925, când s-a construit actuala biserică.
În prezent slujba se oficiază în a doua a și a patra duminică din lună, de către preotul Pojoni Daniel.
Casa croată
- 0766263392
- Stada Croată, nr. 679, Checea,cod poștal 307102, județul Timiș
- bugarschidani@yahoo.com
CASA CROATĂ
Casa croată din localitatea Checea reprezintă un edificiu valoros pentru arhitectura caselor tradiționale care au aparținut croaților. În 1801 când comuna a ajuns în propietatea Episcopiei din Zagreb, aici au fost colonizați 13 familii de croați, care au primit pământ și și-au ridicat locuințe în partea de vest a comunei. Casa croată din Checea, aflată pe strada Croată nr. 679 este una dintre primele ridicate. A aparținut familiei Rošulj și de-a lungul generațiilor nu a fost înstrăinată și nu a suferit modificări de structură sau de décor care să-i afecteze originalitatea. Deși are nevoie de restaurări majore și conservare, casa își păstrează farmecul și este o dovadă de locuire a primilor croați din Checea.