De donat

Ansamblul Búzavirág Cherestur

Ansamblul „Búzavirág” Cherestur este o mândrie culturală a comunității maghiare din Beba Veche, format dintr-un grup de 22 de copii care păstrează vie tradiția dansurilor populare specifice zonei. Sub coordonarea dedicată a Timeei Bruder și a Kingăi Dancău, ansamblul reînvie dansurile tradiționale maghiare, precum „Kékibolya”, „Gólya” și „Háromlábugorbészel”, fiecare coregrafie fiind o expresie autentică a obiceiurilor și tradițiilor moștenite.
Dansatorii, îmbrăcați în costume tradiționale autentice, aduc pe scenă energia și bucuria copilăriei, transmițând publicului frumusețea și complexitatea dansurilor maghiare. Dragostea pentru joc și ritm este o valoare transmisă din familie, iar Denis Dancău este sufletul ansamblului – neobosit, pasionat și cu un ritm inconfundabil, insuflă energie și inspirație întregului grup.
Ansamblul „Búzavirág” este un exemplu remarcabil de implicare a tinerelor generații în conservarea și promovarea patrimoniului cultural. Activitatea grupului contribuie nu doar la menținerea tradițiilor maghiare, ci și la întărirea identității culturale a comunității locale. Fiecare spectacol susținut de acești copii devine o adevărată sărbătoare, reflectând legătura strânsă dintre trecut și viitor.

Ansamblul Folcloric ”Doina”

Ansamblul Folcloric „Doina” este un simbol al păstrării și promovării tradițiilor autentice românești, cu o istorie ce se întinde pe mai bine de șase decenii. Înființat în 1958, inițial sub denumirea de „Ansamblul Românesc” și activând în cadrul Casei de Cultură din Sânnicolau Mare, ansamblul a devenit în perioada 1985-1992 „Doina”, inspirându-se din denumirea vechiului cor local.
Astăzi, „Doina” reunește cinci grupe de copii, de la ciclul primar și până în clasa a XII-a, care învață să ducă mai departe tradiția dansurilor populare din Banat. Ansamblul este coordonat de Adriana Luchin, coregrafă dedicată, care continuă moștenirea lăsată de tatăl său, Gheorghe Mândran, unul dintre foștii mentori ai ansamblului. Devotamentul Adrianei este remarcabil, aceasta făcând săptămânal naveta de la Timișoara pentru a asigura calitatea repetițiilor și pentru a insufla tinerilor dragostea pentru folclor.
Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri specifice Banatului de Câmpie, precum „Judecata,” „Duba,” „Țandăra,” „Cucuruzu,” „Soroc,” „Pe loc” și „De mână,” dar și coregrafii reprezentative pentru Banatul de Munte, cum ar fi „Brâu ardelenesc,” „Horă” și „Joc de doi.” Fiecare reprezentație este o celebrare a tradițiilor și a diversității culturale din regiunea Banatului.
Pe lângă activitatea intensă la nivel județean, ansamblul „Doina” este un participant activ la festivaluri naționale și internaționale, cum ar fi Festivalul Priamus din Periam, Festivalul Triplex Confinium, și Festivalul Ana Lugojana. De asemenea, ansamblul a dus frumusețea dansurilor bănățene peste granițe, în țări precum Serbia, Polonia, Italia, Albania și Turcia. Sub coordonarea Adrianei Luchin, aceste turnee sunt mai mult decât reprezentații artistice – sunt experiențe culturale și turistice, organizate în mari orașe europene precum Istanbul, Cracovia, Veneția, Zagreb și Budapesta, pentru a oferi dansatorilor ocazia de a explora cultura și patrimoniul altor națiuni.
Ansamblul Folcloric „Doina” nu este doar un păstrător al tradițiilor, ci și o punte între generații. Prin munca dedicată a coordonatorilor și talentul tinerilor dansatori, ansamblul își propune să transmită valorile autentice românești și să promoveze folclorul bănățean pe scenele din întreaga lume.

Ansamblul Folcloric Sârbesc ”Sveti Sava”

Înființat în 1992, Ansamblul Folcloric „Sveti Sava” a fost creat din dorința învățătoarei de etnie sârbească, Natalia Mândran, de a păstra și promova tradițiile dansurilor sârbești în rândul tinerelor generații. Conștientă de faptul că dansurile tradiționale sârbești începuseră să fie uitate de copii, aceasta a decis să înființeze ansamblul, pentru a aduna tineretul și a-l învăța despre istoria și cultura dansurilor populare sârbești.
Ansamblul „Sveti Sava” joacă un rol important în promovarea dansurilor tradiționale sârbești din Banat, care, deși seamănă cu cele din Serbia, au particularități distincte datorate influenței granițelor. Dansurile sârbești din Banat sunt un amestec între tradițiile sârbești și influențele specifice regiunii, iar acesta este un aspect ce face ca „Jocul din Banat” să fie unic și deosebit față de cel din Serbia.
Dansurile sunt structurate într-un ciclu ritmic care se desfășoară de la lent la rapid, fiecare coregrafie având o ordine bine stabilită. Ordinea dansurilor sârbești din Banat include: Malo, Veliko, Seljaćica, Zikino, Ševestica și Madjarac (sau Ungurescul). Acestea sunt interpretate în perechi, băiat și fată, fiind foarte dinamice și captivante pentru spectatorii de toate vârstele.
„Sveti Sava” reprezintă o continuare a tradițiilor vechi ale comunității sârbe din Banat, De 10 ani coregrafa ansamblului este Adriana Luchin, cea care se asigură că tineretul cunoaște și păstrează aceste obiceiuri, care constituie o parte esențială a patrimoniului cultural al zonei. Prin activitatea sa, ansamblul își propune să aducă în prim-plan nu doar valoarea artistică a dansului, ci și importanța menținerii identității culturale sârbești în Banat.

Ansamblul Kékibolya

Ansamblul „Kékibolya” este un promotor important al dansurilor și tradițiilor populare maghiare, contribuind la conservarea și transmiterea acestora prin activități culturale intense. Fondat în 2012, ansamblul este format din aproximativ 50 de membri, inclusiv două grupe dedicate copiilor, și a avut de-a lungul timpului peste 100 de tineri participanți.
Coordonat de coregrafii Bartók Béla și Lepus Enikő, ansamblul participă la numeroase evenimente culturale, dedicate minorităților și nu numai. Printre acestea se numără „Zilele Culturii Maghiare” din Timișoara, „Zilele Hunedorene”, „Festivalul Balkanik” și alte sărbători tradiționale, precum hramuri și evenimente specifice comunităților maghiare, inclusiv „Sfințirea pâinii noi” în Serbia. Activitățile lor reflectă o diversitate coregrafică și culturală, fiind parte integrantă a programelor asociate cu festivalurile și tradițiile locale.
Ansamblul este susținut de Asociația „Ravai Miklós”, care reprezintă interesele acestuia și sprijină misiunea de a păstra moștenirea culturală a comunității maghiare din Banat. Prin dansurile lor, ei aduc în prim-plan autenticitatea și frumusețea folclorului maghiar, demonstrând totodată importanța implicării tinerilor în păstrarea tradițiilor.Cei care vor să sprijine activitatea Asociației Ravai Miklós, o pot face prin donații și sponsorizări.

Ansamblul Răcenița

Ansamblul „Ръценица” (Racenita), condus de coregrafa Elena Doičeva - Drágomir, este un pilon cultural al comunității bulgare din Dudeștii Vechi. Elena Doičeva, originară din Bulgaria, a venit în Dudeștii Vechi în 2004, ca parte a unui schimb profesional organizat de Ministerul Învățământului din Bulgaria. Aflată sub farmecul tradițiilor locale și al oamenilor, ea a ales să rămână, dedicându-se formării artistice a tinerilor bulgari.
În 2022, Elena Doiceva, în calitate de referent cultural al Uniunii Bulgare din Dudeștii Vechi a înființat Ansamblul „Ръценица” Răcenița, compus din 60 de copii, organizați în trei grupe de dans. De asemenea, corul „Звънче” (Zvanče – Clopoțel), format din 20 de copii, contribuie la promovarea limbii și tradițiilor bulgărești. Activitățile ansamblului au un dublu rol: conservarea moștenirii culturale și unirea comunității prin artă.
Dansurile și muzica tradițională bulgară reprezintă o punte între generații, iar limba bulgară, predată din grădiniță până la liceu în Dudeștii Vechi, asigură perpetuarea identității culturale a comunității. Ansamblul „Ръценица” participă la numeroase festivaluri naționale și internaționale, mai ales în Bulgaria, făcând cunoscute tradițiile locale.
Tot în Dudeștii Vechi, activează și Ansamblul „Палукенька” (Palucenka), condus de Pavel Pelciov, director al Casei de Cultură și referent cultural al Uniunii Bulgare din Banat. Ambele ansambluri sunt exemple de excelență în păstrarea patrimoniului cultural bulgar, implicând tinerii într-un mod activ și creativ.

Asociația „Colț de Banat”

Asociația „Colț de Banat” are ca scop principal dezvoltarea durabilă a comunităților rurale și mic urbane, domeniile principale fiind educația, economia locală și turism-cultură. Acum mai bine de 8 ani, se năștea Hambarul cu Carte – proiect care promovează cititul de plăcere în rândul copiilor. Astfel, de la concept la proiect, și de la proiect la înființarea asociației a fost doar un pas.
Rezultatele proiectului s-au concretizat în evenimente tip conferință pentru cadre didactice, caravană pe tematica STEM, în parteneriate cu organizații având obiective similare, în amenajarea de minibiblioteci în clasele primare de la sate, în module de dezvoltare personală în rândul tinerilor.
Asociația pune accent pe activități de literație - ateliere lunare de lectură (Ora de poveste), trei școli de vară și laboratoare de vară în domeniile STEM (Edulab de vară);
Proiectele aflate în derulare, Copii.Carte.Comunitate. - TIMOTION 2024, LiterAct - FACEM, cresc implicarea în comunitate și contribuie la îmbunătățirea performanțelor școlare ale copiilor din clasele primare din Comloșu Mare și la dezvoltarea resurselor educaționale.
Asociația ”Colț de Banat” sprijină turismul sustenabil, organizează tururi culturale, îndeosebi pentru copii și tineri, colaborează îndeaproape cu instituții de cultură, academice (FAUT, UVT), organizează și găzduiește evenimente culturale având ca scop valorizarea patrimoniului local din zona Jimbolia. Un instrument extrem de valoros pentru promovarea turistică a Jimboliei și a zonei limitrofe este site-ul www.visitjimbolia.ro, pe care membrii asociației l-au operaționalizat împreună cu alți colaboratori dedicați, promotori ai valorilor culturale și turistice din acest colț de Banat.
Proiectele Asociației ”Colț de Banat” pot fi susținute prin donații în contul RO34BRDE360SV85434723600, deschis la banca BRD - Groupe Societe Generale; prin redirecționarea impozitului pe venituri, atât de către persoane fizice cât și juridice, sau pur și simplu poți susține asociația alăturându-te comunității oamenilor de bine, ca voluntar.

Asociația Casa Buna Mică

Asociația „Casa Bună Mică” din Peac este o organizație dedicată sprijinirii copiilor din medii vulnerabile. Aceasta are ca obiectiv principal reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea calității vieții copiilor prin oferirea de resurse educaționale, alimentație sănătoasă și asistență medicală. Activitățile asociației se concentrează pe implicarea voluntarilor care își dedică timpul și cunoștințele pentru a ajuta copiii să dezvolte abilități necesare în viața lor profesională și personală.

În cadrul proiectelor sale, „Casa Bună Mică” a organizat sesiuni de educație, ateliere de lucru și distribuții de alimente, beneficiind de sprijinul unor fundații importante, cum ar fi Fundația Comunitară, filiala Timișoara. Dintre ultimele proiecte implementate sunt ” Bici autentic”, sau ” Prima dată la mare”, finanțat de asociație din surse proprii, pentru copiii din localitatea Pesac; ” Tradiții culinare de la binica”, finanțat de Fundația Nouă ne pasă, prin care copii și adulți au gătit împreună după rețete tradiționale.
Prin inițiativele sale, asociația își propune nu doar să ofere ajutor pe termen scurt, ci și să creeze oportunități pe termen lung pentru copii, îmbunătățind astfel perspectivele acestora în viitor. Aceasta dovedește un angajament constant față de comunitate și față de nevoile copiilor care se confruntă cu diverse dificultăți în viața de zi cu zi. Acasă la Buna Mică este un loc deosebit, un loc cu suflet, pe care îl îngrijesc cu drag membrii asociației și președinta acesteia, Margareta Maties.
Cei care doresc să sprijine proiectele Asociației ”Casa Buna Mică” o pot contacta la numărul de telefon 0762 190 553, sau pe adresa de mail casa.bunamica@gmail.com

Asociația Chromatik Art

Asociația Chromatik Art este un spațiu dedicat dezvoltării artistice a copiilor și adulților, coordonat de artistele Valentina Cotinschi și Cristina Claudia Lihat. Asociația oferă cursuri de canto (muzică clasică, ușoară și folclor), pian, chitară, vioară și arte plastice, adresându-se persoanelor între 5 și 99 de ani. Pe parcursul anului școlar, cursurile stimulează creativitatea, iar în vacanța de vară sunt organizate activități tematice. Artterapia este o componentă importantă, contribuind la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Prin expoziții și proiecte rurale, Chromatik Art promovează accesul la educația artistică. Asociația poate fi spijinită financiar prin sponsorizări, pentru a dezvolta proiectele din zona rurală.

Asociația Cultural Sportivă RokArt

Asociația RokArt desfășoară și promovează activități cultural-sportive. Oferă cursuri artistice gratuite pentru copii și tineri, organizează concursuri de dans, și oferă consultanță preliminară și suport tehnic pentru competițiile de dans modern, domeniu în care deține o vastă experiență.
300 de copii beneficiază de cursuri gratuite de modelaj, pictură, orgă, chitară, cor, balet, gimnastică și dans modern, toate susținute de către profesori angajați, majoritatea din Timișoara, și care se deplasează în cele două locații unde au loc activitățile: Cărpiniș, în ziua de joi, de la 16:00-20:00 și Săcălaz în zilele de luni, marți, miercuri și vineri în intervalul orar 16:00-20:00.
Asociația este susținută financiar cu fonduri venite de la diverse societăți comerciale, și se bucură de sprijinul primăriilor prin punerea la dispoziție a spațiilor pentru desfășurarea activității.
Unul dintre obiectivele asociației este susținerea copiilor proveniți din medii defavorizate pentru care inserția socio-educativă este extrem de importantă.

Pentru cei care doresc să susțină activitatea Asociației RokArt, se pot face donații în contul asociației:

ASOCIATIA CULTURAL SPORTIVA ROK ART
RO02 RNCB 0249 1313 5478 0001
RNCBROBU

Asociația Culturală ”Armonia”

Înființată în anul 2009, Asociația Culturală Armonia este păstrătoarea și promotoarea zestrei culturale a localității Săcălaz. Inspirați de efervescența culturală a localității Uzdin din Serbia, în cadrul unei vizite, un grup de oameni inimoși din Săcălaz au pus bazele Asociației Culturale Armonia. Printre aceștia se numără scriitorul Ghiță Blejușcă, președintele Asociației, Liviu Vasiu, Ștefan Tomoiagă, coautorul monografiei Săcălazului, Iacob Rachici și alți membri.
În cei peste 10 ani de activitate, Asociația Armonia a organizat o serie de evenimente culturale care valorifică istoria locală: Zilele Săcălazului, sărbătoare inițiată de Ghiță Blejușcă și Ștefan Tomoiagă; Festivalul Răchiei, a cărui primă ediție a avut loc în 2010; înființarea grupului vocal bărbătesc „Armonia”, care a participat alături de corul feminin „Săcălăzeana” la Festivalul de Colinde de la Săcălaz; Simpozionul Publiciștilor Presei Rurale din Banatul Istoric (2010); „Armonia la aniversarea a 250 de ani de la sosirea săcălăzenilor în 1767, la Torac, Serbia” (9 septembrie 2017); „În veci de veci Fi lăudat” la Biserica Ortodoxă din Torac, Serbia (decembrie 2016); Festivalul Vinului și al Plăcintelor (2019), și multe altele.
Săcălazul este înfrățit cu localitatea Torac din Serbia, deoarece cele două împart o istorie comună. Astfel, multe dintre evenimentele organizate de Asociația Culturală Armonia au loc în Torac, unde trăiesc urmașii românilor strămutați din Săcălaz în anul 1767.
Unul dintre obiectivele principale ale membrilor Asociației este să obțină un spațiu destinat exclusiv unui muzeu. De-a lungul timpului, Asociația Armonia a adunat obiecte de colecție, manuscrise și documente, toate de mare importanță și valoare pentru istoria Săcălazului și a comunității locale.