Despre BANAT IMPACT CulTur
Asociația „Grup de Acțiune Locală Banat – Vest”, împreună cu Asociația „GAL Triplex CONFINIUM” și Asociația „Timiș Torontal Bârzava”, au implementat proiectul „BANAT IMPACT CulTur”. Acest proiect ambițios este finanțat prin submăsura 19.3 a Programului Național de Dezvoltare Rurală, vizând „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală”.

Scopul Proiectului
BANAT IMPACT CulTur are ca obiectiv general promovarea moștenirii rurale multietnice și multiculturale a Banatului, îmbunătățirea competitivității și dezvoltarea durabilă a regiunii prin valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial. Proiectul vizează de asemenea promovarea și marketingul producătorilor locali, agricoli și non-agricoli, și creșterea vizibilității lanțurilor scurte de producție și desfacere.
Activitățile Proiectului
A0. Management și Raportare – Coordonarea efectivă a tuturor activităților și asigurarea conformității administrative și financiare.
A1. Cartarea Producătorilor și Asociațiilor – Identificarea și catalogarea producătorilor agricoli și non-agricoli, precum și a asociațiilor din teritoriile GAL-urilor partenere.
Activitatea cuprind următoarele subactivități:
A1.1 Analiza teritoriilor partenere: GAL Banat Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș Torontal Bârzava;
A1.2 Structurarea bazei de datei: crearea structurii bazei de date;
A1.3 Pregătirea chestionarelor/interviurilor/focus grupurilor pentru identificarea producătorilor agricoli și producători/meșteri/prestatori de servicii locali din domeniul non-agricol și transmiterea acestora către primării și asociații de profil din teritoriile vizate;
A1.4 Cercetarea resurselor existente: statistici, resurse online cum ar fi grupurile informale ale producătorilor de pe platformele de socializare;
A1.5 Colectarea datelor și centralizarea informațiilor din toate sursele în baza de date;
A1.6 Realizarea fotografiilor profesionale pentru cei mai reprezentativi producătorii agricoli și non-agricoli locali;
A1.7 Realizarea textelor pentru producătorii agricoli selectați a fi fotografiați;
Activitatea 1
Cuprinde planificarea proceselor și dezvoltarea instrumentelor de lucru (identificarea resurselor necesare, listarea și colectarea informațiilor, dezvoltarea unei metodologii de cartare, și a conținutului pentru consultarea cu comunitățile. Se vor folosi instumente precum: interviuri și/sau întâlniri cu părțile interesate și/sau chestionare. Se va realiza cartarea producătorilor agricoli și non-agricoli locali și a asociațiilor și parteneriatelor din teritoriile GAL partenere.
Cercetare la birou va fi urmată de cercetare pe teren. Cercetarea de teren, va fi realizată cu sprijinul reprezentanților comunităților, care au sprijinit colectarea informațiilor din comunitățile din teritoriile GAL-urilor partenere. Pe parcursul procesului de colectare a datelor, vor fi realizate fotografii profesioniste ale producătorilor agricoli și non-agricoli locali și a asociațiilor, parteneriatelor formale sau informale din teritoriile GAL-urilor partenere care au fost identificate ca fiind reprezentative și care au potențial, precum și ale pensiunilor și producătorilor / produselor locale. Ulterior, se va realiza o bază de date comună care va fi inserată pe site-ul proiectului și pe site-urile partenerilor de proiect și care va cuprinde minim 450 de producători agricoli și producători/meșteri/prestatori de servicii locali din domeniul non-agricol (tâmplari, florari, realizatori de produse hand-made, fotografi, organizatori de evenimente etc.) (minim 10 per UAT din fiecare GAL) și minim 9 grupuri de producători, asociații și parteneriate formale sau informale/GAL (minim 3 per GAL).
Activitatea 2
Cartarea Obiectivelor Culturale și Turistice – Documentarea și promovarea locațiilor și evenimentelor culturale pentru a atrage vizitatori și a stimula turismul.
În cadrul activității 2 se va realiza cartarea obiectivelor pentru valorificarea moștenirii rurale din teritoriile GAL partenere.
Ulterior, se va realiza o bază de date comună care va fi inserată pe site-ul proiectului și pe site-urile partenerilor care va cuprinde minim 30 obiective pentru valorificarea moștenirii rurale din GAL Banat Vest, din care minim 15 obiective ale minorităților etnice.
Activitatea 3
Dezvoltarea unei Baze de Date și Crearea unui Site Web – Realizarea acestei platforme digitale pentru accesul facil la informațiile proiectului și la resursele regionale.
Activitatea cuprinde următoarele subactivități:
A3.1. Elaborarea unei baze de date la zi privind:
– producătorii agricoli și non-agricoli locali și a asociațiilor, parteneriatelor formale sau informale din teritoriile GAL-urilor partenere;
– principalele obiective culturale materiale și imateriale caracteristice inclusiv pentru minoritățile din microregiunile partenere, a obiectivelor turistice inclusiv a evenimentelor culturale și artiștilor/artizanilor locali care să faciliteze dezvoltarea turismului bazat pe unicitatea și atractivitatea locală.
A3.2. Realizarea site-ului dedicat proiectului
Bazele de date vor fi structurate astfel încât informația să fie intuitivă și vor fi incluse în site-ul proiectului. Realizarea și inserarea în site-ul proiectului a informațiilor colectate (scurte descrieri și fotografii în funcție de numărul de comunități și de importanța obiectivului din fiecare GAL, fotografii realizate la activitatea A2.
Site-ul proiectului cuprinde baza de date și este promovat în UAT-urile GAL-urilor, astfel că, consumatorii direcți, interesați de produsele locale și alimentație sănătoasă să poată accesa informațiile referitoare la producători/produse locale, realizându-se astfel legătura dintre producător și consumator și crescând în mod semnificativ oportunitățile producătorilor de a accesa lanțuri scurte de desfacere.
Activitatea 4
Studiu de Valorificare a Potențialului Turistic – Analiza aprofundată a oportunităților de dezvoltare turistică în teritoriile GAL partenere.
Teritoriile celor 3 GAL-uri partenere au ca și caracteristici comune:
- sunt unul în continuarea celuilalt și
- se întind pe granița de vest a României, de la Vama Cenad (Ungaria), la Vama Jimbolia (Serbia) și la Vama Moravița (Serbia).
În toate aceste zone există un aflux crescut de turiști, care nu cunosc potențialul turistic local, de multe ori preferând să facă popasuri sau pauze de relaxare după trecerea graniței, în Sebia sau Ungaria. În vederea promovării eco/turistice a zonei, creșterii potențialului turistic și dezvoltării economiilor locale ne propunem realizarea unui Studiu pentru valorificarea potențialului turistic al teritoriilor GAL Banat-Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș-Torontal-Bârzava.
De asemenea, în teritoriile noastre, s-a dezvoltat, în ultima perioadă, un nou tip de turism: cicloturismul – atât pe pista de biciclete, de-alungul râului Bega către Serbia, cu puncte de trecere a frontierei la Foeni (GAL Timiș Torontal Bârzava), Jimbolia sau Lunga (GAL Banat-Vest), cât și către Ungaria – Ștradul din Mako. Acestor turiști, în zona țării noastre, nu le sunt oferite informații despre obiectivele culturale care pot fi vizitate în zona de frontieră a României și nici despre zonele de agrement (restaurante, piscine, zone de agrement unde pot face popasuri). Acestea toate dorim să le includem în Studiu pentru valorificarea potențialului turistic al teritoriilor GAL Banat-Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș-Torontal-Bârzava, alături de toate celelalte informații colectate la activitățile 1, 2 și 5.
Studiul își propune să evidențieze potențialul turistic al teritoriului nostru și include, pe lângă obiectivele turistice materiale și imateriale caracteristice teritoriilor, a evenimentelor culturale, care pot deveni impulsuri pentru dezvoltarea turismului cultural local, și rute turistice/culturale tematice selectate în urma activității de cartare în zonele de interes ale GAL-urilor partenere. Ca și exemple de rute cultural turistice putem enumera: trasee turistice ale unor monumente și ansambluri de arhitectură specifice minorităților (ex. Case specific șvăbești), vizitarea muzeelor, rute gastronomice și prezentarea de produse locale, rute ale festivalurilor și rugilor anuale organizate de toate comunitățile etc.
Activitatea va presupune realizarea unui studiu după următoarea structura:
Partea 1-a. Prezentarea generală și analiza situației actuale
1.1. Cadrul turistic natural, socio-economic și cultural
1.2. Analiza potențialului teritorial a celor 3 GAL-uri ca destinație turistică
Partea 2-a. Studiu de oportunitate
2.1. Resurse turistice
- Arealele de concentrare ale valorilor turistice
- Principalele locații cu potențial turistic
- Arii și zone protejate pretabile activităților de turism ecologic
- Resurse pentru agro-turism și turismul de agrement, cultural, istoric și religios
2.2. Obiective turistice din teritoriului celor 3 GAL-uri
- Repartiția obiectivelor turistice
- Clasificarea ca importanță a obiectivelor pe forme de turism practicabile în teritoriul evidențiat
2.3 Structuri turistice
- Identificare infrastructură generală
- Identificare infrastructură turistică specifică
2.4 Sisteme și activitate turistică
- Evoluția activității turistice
- Structura circulației turistice și principalele forme de turism practicabile
Partea a 3-a. Planul de dezvoltare al turismului
3.1. Cerințe ale planului operațional de dezvoltare a turismului
3.2. Obiective și programe ale planului de dezvoltare a turismului în teritoriile
GAL Banat-Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș-Torontal-Bârzava
Partea a 4-a. Propuneri de trasee și programe turistice în teritoriile GAL Banat-Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș-Torontal-Bârzava
Partea a 5-a. Politica de promovare a turismului în teritoriile GAL Banat-Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș-Torontal-Bârzava
Rezultatele studiului vor viza propuneri de trasee și programe turistice în teritoriile celor 3 GAL-uri partenere care vor fi incluse într-un film de prezentare a rezultatelor proiectului.
Studiul va fi postat pe site-ul proiectului, pe pagina de internet proprie a fiecărui GAL partener și va fi multiplicat pe stick-urile personalizate.
Totodată, se va realiza un film de prezentare a rezultatelor proiectului.
Activitatea 5
Spectacolele Talentelor (Banat Show) – Organizarea a 18 evenimente pentru a showcase-ul talentelor locale și pentru a anima comunitatea.
Concursul se adresează oricărei persoane din teritoriile GAL partenere, între 14 și 99 ani. Participanții se pot înscrie la cele două secțiuni: individual și de grup atât pe site-urile GAL-urilor partenere cât și la sediul GAL-urilor.
Juriul va decide cine e mai talentat în funcție de spectacolul pe care fiecare îl va aduce în scenă. Obiectivul urmărește, pe lângă descoperirea și promovarea celor mai talentate persoane sau trupe din microregiunile GAL-urilor partenere, și dezvoltarea unor teritorii mai favorabile incluziunii sociale și o mai bună integrare a culturii și a creativității artistice în strategiile de dezvoltare locală ale partenerilor.
Etapa I a concursului – etapa locală:
Se va organiza în teritoriul fiecărui GAL. Vor fi comasate un număr de 3-4 UAT-uri rurale învecinate și se va organiza un eveniment de selecție talente locale. Juriul concursului va fi format din persoane locale. În cadrul evenimentului, din cadrul fiecărui UAT, se vor selecta primele 3 talentele locale, care vor participa la etapa următoare a concursului – etapa microregională.
Etapa a II-a concursului – etapa microregională:
Va consta în câte 1 eveniment în teritoriul fiecărui GAL partener la care vor participa finaliștii de la cele evenimente anterioare. Se vor selecta 3 locuri, 1-2-3, votul publicului și votul juriului în fiecare teritoriu GAL.
Obiectivul urmărește, pe lângă descoperirea și promovarea celor mai talentate persoane sau trupe din microregiunile GAL-urilor partenere, și dezvoltarea unor teritorii mai favorabile incluziunii sociale și o mai bună integrare a culturii și a creativității artistice în strategiile de dezvoltare locală a partenerilor.
Etapa a III-a concursului – etapa de cooperare intra GAL-uri:
Cei 15 finaliști din fiecare GAL (5 din fiecare GAL) vor susține câte un eveniment artistic la Festivalul BANAT REFRESH din fiecare teritoriu GAL. Cele 3 evenimente (câte 1 per GAL) sunt contabilizate la Activitatea aferentă festivalurilor.
Activitatea 6
Festivalurile BANAT REFRESH – Trei festivaluri majore care combină gastronomia, muzica și arta locală pentru a promova cultura Banatului.
Activitatea cuprinde următoarele subactivități:
A6.1 Pregătirea Festivalurilor BANAT REFRESH și a Atelierelor tematice comune cu tema Dezvoltare durabilă comună în Banat:
Selecția participanților, închirierea și pregătirea spațiilor și standurilor, pregătirea materialelor de publicitate (afișe, pliant), difuzarea anunțurilor în mass media, stabilirea programului artistic, identificarea și transmiterea invitațiilor către reprezentanții mediului public și privat din cele trei teritorii GAL, contractarea expertului pentru susținerea atelierelor.
A6.2 Organizarea Festivalurilor BANAT REFRESH și a Atelierelor tematice comune cu tema Dezvoltare durabilă comună în Banat;
Se va organiza un târg de produse locale la care vor participa minim 10 expozanți din fiecare GAL, un program artistic susținut de câștigătorii Concursurilor microregionale Banat-Show din cele 3 GAL-uri partenere și un atelier tematic cu tema: Dezvoltare durabilă comună în Banat.
Festivalul va avea durata de 1 zi. La Festival vor participa minim 5 membri din GAL-urile partenere și câte 2 membri ai echipei de proiect. La fiecare atelier tematic vor participa un număr 10 de persoane reprezentative al medului public și privat reprezentativ din toate cele trei teritoriile partenere.
A6.3 Evaluarea evenimentelor.
Evaluarea se va realiza pe baza fotografiilor și listelor de prezență completate în cadrul evenimentului.
În scopul promovării producătorilor locali și a tradițiilor locale din teritoriile GAL-urilor partenere, se vor organiza 3 Festivaluri BANAT REFRESH, câte unul în fiecare GAL partener. Evenimentele vor include târg de produse locale cu participarea a minim 30 de producători/expozanți locali din toate GAL-urile (minim 10 producători/expozanți locali per GAL), program artistic susținut de finaliștii concursului de talente din fiecare GAL, pentru promovarea și intensificarea vieții culturale din GAL-urile partenere. Cele 3 festivaluri vor avea minim 450 de vizitatori.
În cadrul celor trei festivaluri BANAT REFRESH vor fi organizate un număr de 3 Ateliere tematice comune, cu tema: Dezvoltare durabilă comună în Banat. Temele atinse în cadrul atelierelor vor atinge următoarele puncte: necesitatea adaptării comunităților la schimbările climatice și efectelor acestora, producție, procesare și consum sustenabile, conservarea și gestionarea resurselor naturale și incluziunea socială, cu scopul aprofundării şi întăririi înţelegerii conceptului de dezvoltare durabilă, în special prin evidențierea importanției legăturii dintre sărăcie-mediu-utilizarea resurselor naturale precum și conturarea unor idei care să poată reprezenta linii directoare pentru o activitate mai coerentă în domeniul dezvoltării durabile a teritoriilor partenere
La fiecare atelier vor participa un număr 10 de persoane reprezentative al medului public și privat din toate cele trei teritoriile partenere.
În cadrul celor trei festivaluri BANAT REFRESH vor fi organizate un număr de 3 Ateliere tematice comune, cu tema: Dezvoltare durabilă comună în Banat – necesitatea adaptării comunităților la schimbările climatice și efectelor acestora, producție, procesare și consum sustenabile, conservarea și gestionarea resurselor naturale și incluziunea socială, cu scopul aprofundării şi întăririi înţelegerii conceptului de dezvoltare durabilă, în special prin evidențierea importanției legăturii dintre sărăcie-mediu-utilizarea resurselor naturale precum și conturarea unor idei care să poată reprezenta linii directoare pentru o activitate mai coerentă în domeniul dezvoltării durabile a teritoriilor partenere.
Activitatea 7
Promovare, Informare și Animare – Activități de conștientizare și angajare comunitară pentru a sprijini și îmbunătăți participarea localnicilor la procesele de dezvoltare.
Activitatea cuprinde următoarele subactivități:
A7.1 Animarea teritoriului:
pentru promovarea și conștientizarea proiectului de cooperare se vor organiza câte 2 workshop-uri per UAT susținute de către echipa de proiect al GAL-ului partener, în total 90 de workshop-uri/proiect, cu minim 900 de participanți. Defalcat pe parteneri, workshop-urile se vor organiza astfel:
– 22 workshop-uri GAL Banat-Vest, cu minim 220 participanți
– 38 workshop-uri GAL Timiș Torontal Bârzava, cu minim 380 participanți
– 30 workshop-uri GAL Triplex Confinium, cu minim 300 participanți
Obiectivele primului workshop local vor fi: promovarea proiectului, pregătirea actorilor locali pentru activitatea de cartare a resurselor locale (agricole și cultural/turistice, așa cum sunt descrise în activitățile proiectului), pregătirea concursurilor de talente locale – Banat Show.
Obiectivele celui de-al doilea workshop local vor fi de diseminare în fiecare UAT a rezultatelor proiectului, de obținere de feedback cu privire la impactul local și de distribuire a Studiului pentru valorificarea potențialului turistic al teritoriilor GAL Banat-Vest, GAL Triplex Confinium și GAL Timiș-Torontal-Bârzava.
Notă: Proiectul va asigura promovarea egalității dintre bărbați și femei și a integrării de gen, cât și prevenirea oricărei discriminări pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală.
A7.2 Implementarea acțiunilor descrise le punctul c.2.2
După desfășurarea acțiunilor și realizarea materialelor descrise mai sus (studiu, albume etc) GAL-urile partenere vor disemina rezultatele obținute în urma implementării proiectului către publicul larg, iar materialele rezultate vor fi puse la dispoziția tuturor persoanelor interesate, în mod gratuit.
c.2.2 Descrierea narativă a activităților de informare și promovare realizate în beneficiul proiectului (ce acțiuni de promovare/informare se realizează, unde, cum, mijloace, public țintă) și diseminarea către publicul larg a rezultatelor obținute în urma implementării proiectului (materialele rezultate: ex: broșuri, albume, manuale, etc,)
Implicare și Impact
Proiectul BANAT IMPACT CulTur invită comunitățile locale să se implice activ în toate etapele implementării. Prin acest proiect, ne propunem să aducem în prim-plan tradițiile și modernitatea, să sprijinim producătorii locali și să oferim noi oportunități pentru creșterea turismului și economiei locale.
Vă așteptăm să fiți parte din transformarea Banatului într-un model de sustenabilitate și inovație culturală!