De văzut în Lenauheim
BISERICA ROMANO-CATOLICĂ
În anul 1767 erau colonizate în zona de pustă a Banatului, pe locul vechii așezări Ceatad, 202 familii venite din Imperiul austriac. Se năștea o nouă localitate, orânduită după sistemul ”Hildebrand” caracterizat prin străzi largi, bine orientate și trasate după un plan amănunțit. Din acest sistem nu au lispit stâlpii comunității – școala, biserica. Majoritatea locuitorilor erau catolici.
Biserica romano-catolică este un dar al împărătesei Maria Terezia pentru locuitorii din Ceatad, veche denumire a Lenauheimului. Ea a fost ridicată pe socoteala camerei curții imperiale. Este o biserică mare din cărămidă, în stil baroc. Tabloul de pe altar este o donație a împărătesei pentru această biserică și a fost pictat de către un pictor vienez.
În 1784 au fost înlocuite bolțile din cărămidă și au fost ridicate încă trei altare, care au fost aduse de la mănăstiri austrice dezafectate.Modificarea și reparațiile au continuat și în anii următori. În anul 1980 a fost pictat în întregime interiorul bisericii de către pictorul local Köchl Matei. Cele trei picturi de pe tavan, Cina cea de taină, Isus și pruncii, Sfânta Cecilia sunt impresionante. Deși are nevoie de intervenții de restaurare și măsuri de conservare, biserica romano-catolică este un monument de patrimoniu, o operă de artă și un edificiu unic pentru istoria Banatului. Ceasul din turn, orga, sunt bijuterii mecanice care au nevoie de restaurare. În prezent mai mulți etnici germani susțin cu donații biserica.
CASA MEMORIALĂ ”NIKOLAUS LENAU”
- 0256 360 428
- Strada Principală, nr.542 , Lenauheim, cod poștal 307240, județul Timiș
- primaria@lenauheim.ro
- Lenauheim
- L, M, MI, J, V - 8:00 -16:00
Casa Memorială ”Nikolaus Lenau” a fost înființată în anul 1932. Clădirea, monument istoric, a fost construită în anul 1775, ca administrația circumscripției Ceatad, vechea denumire a localității Lenauheim. Printre cei cinci funcționari camerali care au locuit la etajul clădirii a fost și Franz von Niembsch, tatăl poetului Nikolaus Lenau. Aici, în această clădire s-a născut la 13 august 1802, Nikolaus Lenau, ca Franz Nikolaus. A trăit doar primele luni ale vieții sale în această clădire, pentru că tatăl său a fost mutat la Bocșa Montană, iar în ianuarie 1803 a plecat definitiv din Banat, împreună cu familia.
Casa memorială adăpostește manuscrise, cărți, decupaje din presa vremii, stampe, picturi, fotografii, cărți și fotocopii, manuscrise care au aparținut poetului Nikolaus Lenau, toate ilustrând viața și istoria familiei sale.
De o valoare deosebită este și Expoziția Etnografică Șvăbească, unde pot fi văzute interioare șvăbești ( bucătăria, cămara sau Speise din germ., camera de dormit, germ. Schlafzimmer, camera de locuit, în care se găsește un pat cu tăblii pictate, datate 1821. Pictura este realizată în tempera și reprezintă scene religioase. Toate aceste interioare spun povestea șvabilor, a modului de locuire, a felului în care își orânduiau viața cotidiană. Expoziția este completată de o serie de unelte și instalații agricole și gospodărești ca bicicletă de lemn, furci, coase, greble, piatră de măcinat porumb, maşină de măcinat, presă de haine, bătător de cânepă, cântar, cursă de şoareci, lacăte, fierăstrău etc.) și nu în ultimul rând o colecție de păpuși, îmbrăcate în portul popular șvăbesc din localitățile bănățene. Acuratețea cu care au fost realizate costumele, materialele folosite și atenția pentru detalii, fac din această colecție o resursă etnografică extrem de valoroasă.