De cumparat în Dudeștii Noi
Condeescu Raul Romulus, producător legume, crescător păsări și ovine, apicultor
Grădina lui Raul. Microferma Eco Dudeștii Noi
Raul Condeescu susține o formă de agricultură care pune în centrul atenției gastronomia locală și sustenabilă. Pe cele trei hectare de teren cultivate cu legume, din care un hectar este certificat ca și cultură ecologică, Raul Condeescu și familia sa cultivă o varietate bogată de produse: peste 25 de soiuri de roșii – printre care se numără Pink Siberian Tiger, Black Tigrela și Uriașa de Olt – alături de ardei, gogoșari, vinete (inclusiv varietăți albe), rubarbă, pătrunjel, topinambur, țelină, plante aromatice. Aceste legume sunt crescute în armonie cu natura, fără utilizarea pesticidelor sau a îngrășămintelor chimice, menținând astfel standardele agriculturii ecologice.
Alături de culturile de legume, Raul Condeescu se ocupă de creșterea păsărilor de carne, printre care se regăsesc rasele Kabir, o rasă mixtă, și Gri Barat supergreu. Păsările sunt crescute într-un sistem extensiv, fără acceleratori de creștere sau hormoni. Puii sunt crescuți lent, timp de șase luni, și beneficiază de acces nelimitat la pășune după primele câteva săptămâni de viață. În prima lună, sunt crescuți în condiții controlate, asigurându-le un mediu optim pentru dezvoltare, iar mai apoi sunt transferați într-o fermă mai mare. Cu o limită de 300-350 de pui per serie, acest model asigură calitatea cărnii, care este fină și bine structurată, având o distribuție echilibrată a grăsimii.
Raul Condeescu a creat la poarta fermei un punct de sacrificare autorizat, ceea ce îi permite să ofere carne proaspătă direct din fermă. Toate acestea sunt destinate punctului gastronomic local pe care l-a deschis, un loc în care produsele proprii – atât legumele, cât și carnea de pasăre – sunt pregătite cu grijă în bucătărie.
Prin acest model, Raul Condeescu și familia sa aduc pe masa consumatorilor produse proaspete, locale, de o calitate superioară, provenite dintr-o agricultură durabilă și respectuoasă față de mediu. Gastronomia locală capătă astfel un sens profund, legat de resursele naturale și de grija pentru fiecare pas al producției.




















































Fiscutean Aurora, producător legume și fructe
Serele de legume ale Aurorei Fiscutean pot fi oferite drept exemplu pentru felul în care sunt îngrijite. Cultivă pe o suprafață de 500 de metri pătrați, în cele 3 solarii, roșii, ardei, fasole verde și culturi de primăvară: salată, ridichi, ceapă verde. Ultimii 20 de ani și i-a dedicat legumiculturii și pomiculturii. Sfârșitul verii și începutul de toamnă aduce în livada Aurorei Fiscutean pomi plini de rod: piersici, caise, pere, mere, prune. Fructele sunt ferme, cu un parfum așa cum toată lumea îl recunoaște din copilărie. Lucrările de primăvară și toamnă care se fac pentru întreținerea pomilor nu sunt ușoare, dar Aurora Fiscutean le dedică timp și multă muncă. Tot acest efort se vede în calitatea produselor pe care le obține. În funcție de cantitatea disponibilă, merge o dată sau de două ori pe săptămână la Piața Volantă de lângă Stadionul ” Dan Păltinișanu” din Timișoara pentru a le vinde.






























Göktürk Corina PFA
La Salon Corina, răsfățul este la el acasă. Cu o experiență de 11 ani în domeniu, salonul oferă servicii de înfrumusețare, de la manichiură și coafură până la frizerie. Fie că este vorba de manichiura clasică, manichiura cu gel, construcții de unghii sau tipsuri reutilizabile, clientele salonului apreciază frumusețea unei manichiuri impecabile, executată cu precizie și atenție la detalii.
Pentru partea de coafură, hair stylista Corina Göktürk realizează coafuri de zi, de seară și pentru evenimente speciale, folosind tehnici estetice sofisticate, precum balayage și tehnici de styling avansate. De asemenea, oferă servicii de vopsit care pun în valoare frumusețea naturală a părului.
La Salonul Corina, atmosfera este primitoare și relaxantă, decorul elegant contribuind la o experiență plăcută. Clientele se pot bucura de momente de liniște, sau de o conversație plăcută, Corina Göktürk, fiind ea însăși o prezență extrem de agreabilă care reușește să creeze o stare de bine în salonul său.














Iovi Aurelia, producător de fructe
Aurelia Iovi, producătoare de fructe, administrează cu grijă o livadă de 2 hectare, care cuprinde 1200 de pomi din soiuri variate. Printre acestea se numără meri din soiurile Ionatan și Golden, peri Conferance, piersici Redhaven, cireși Stella, caiși de Dacia și pruni Stanley. Pe termen lung, Aurelia își dorește să își extindă activitatea, procesând aceste fructe sub formă de gemuri, dulcețuri și compoturi. Pentru a realiza acest obiectiv, este necesară o investiție considerabilă în echipamente de procesare și mai multă forță de muncă.
Până atunci, Aurelia vinde fructele direct din livadă, iar prietenii săi se bucură de dulceața preparată cu migală din fructele proaspete.














Krișan Georgeta PFA
Salon Geta
La Geta, cum este cunoscut salonul, fiecare clientă este tratată cu atenție și profesionalism. Georgeta Krișan, cu o experiență de 16 ani în domeniul înfrumusețării, își dedică talentul și pasiunea pentru a oferi cele mai bune servicii. Salonul oferă o gamă variată de tratamente, de la manichiură și coafură până la frizerie.
Pentru manichiură, Geta Krișan folosește produse de calitate superioară de la Janet, asigurând un rezultat impecabil, fie că este vorba de manichiură clasică, manichiură cu gel, construcții de unghii sau tipsuri reutilizabile.
În ceea ce privește coafura, Salon Geta oferă servicii complete, inclusiv extensii de păr, coafuri pentru zi, seară sau evenimente speciale. Georgeta krișan folosește produse de la Cupio, garantând o culoare vibrantă și un aspect sănătos al părului.
Atmosfera din salon este caldă și primitoare, perfectă pentru a te relaxa și a te răsfăța. Geta Krișan este o persoană discretă, foarte apreciată de clientele sale.








Roba Beniamin, apicultor
Beni, cum este cunoscut de localnicii din Dudeștii Noi, este un apicultor extrem de pasionat care dedică cea mai mare parte a timpului său, albinelor. În cei opt ani, de când se ocupă cu creșterea albinelor a învățat continuu despre comportamentul și viața acestora. Toamna anului 2024, l-a găsit cu 90 de familii puternice, de la care a cules 3 tone de miere.
Pentru ca stupii să se mențină puternici, albinele sunt hrănite cu miere de rapiță. O familie de albine consumă pentru hrana proprie 700 de grame pe zi.
Toamna târzie, care mai păstrează temperaturi ridicate și multe flori pe câmp, face ca albinele să rămână încă active, și să-și asigure singure hrana. Albina numai poate zbura dacă termperatura este mai jos de 9 grade, pe când viespiile pot zbura și la 7 grade. Acest comportament determină albinele să se retragă în stup. Viespiile vin și locuiesc cu ele peste iarnă, pentru că albinele, aflate în amorțire, nu au posibilitatea de a se apăra.
Despre proprietățile benefice și caracteristicile mierii, apicultorul Beni Roba poate povesti foarte mult, la fel și despre soluțiile inovative pe care le-a găsit pentru a avea produse de calitate. Bani Roba, a decis să-și facă singur o matriță pentru faguri, pentru a folosi ceară pură, nemulțumit fiind produsele din comerț, de calitate inferioară și care folosesc parafină, ca înlocuitor pentru ceară. Clienții se pot bucura de beneficiile mierii sale pe care o pot cumpăra direct din stupină, de la apicultor, din comuna Dudeștii Noi.








S.C. IMO Punkt S.R.L.
Colțul Albastru
Situat în centrul localității Dudeștii Noi, magazinul Colțul Albastru este un reper pentru oricine trece prin localitate. Dudeștii Noi este o localitate care a devenit casă pentru mulți timișoreni, oameni care s-au mutat din oraș, dar care își păstrează locul de muncă în Timișoara. Astfel, provocarea pentru magazinul mixt sătesc de a menține un număr important de clienți este cu atât mai mare. O bună aprovizionare, o mare diversitate de produse, calitatea acestora sunt elementele care fac ca magazinul să fie apreciat și frecventat de clienții din Dudeștii Noi. Produse de panificație și patiserie, o vitrină bogată cu mezeluri și alte preparate din carne, brânzeturi și lactate, produse cosmetice, de igienă și de curățenie, dulciuri, cafea, băuturi alcoolice și non-alcoolice, produse de uz gospodăresc – toate se regăsesc în oferta magazinului Colțul Albastru.








S.C. SILAUR & COMP S.R.L.
La Roman
Safta Aurel, administratorul magaxinului mixt La Roman, se asigură că oferă locuitorilor din Dudeștii Noi, și nu numai, produse diverse și de calitate. Acest angajament și l-a luat încă din 1992, când a înființat firma și a început activitatea comercială. Ca magazin mixt sătesc, oferă o gamă foarte variată de produse : de la produse de panificație, preparate din carne, mezeluri, fructe și legume, brânzeturi și lactate, produse de curățenie, de igienă și cosmetice; apă, sucuri, băuturi alcoolice, cafea și țigări, la produse de uz casnic, absolut tot ce este necesar pentru nevoile clienților. Plata se poate face atât cash, cât și cu card.








Tănasă Vasile Iulian, apicultor
Tănasă Vasile Iulian și soția sa, Marcela, s-au dedicat apiculturii din 2014, transformând o pasiune într-o activitate bine structurată. Inițiativa a pornit de la dorința soției de a avea albine, iar Vasile Iulian, autodidact, a început să studieze arta prinderii roiurilor urmărind diverse materiale video. În primul an, a reușit să prindă nouă roiuri, ceea ce a dus la nevoia de a confecționa stupi și rame pentru albine. Astăzi, familia Tănasă deține 50 de stupi și continuă să exploreze fascinanta lume a albinelor.
Prin observațiile lor, au descoperit curiozități despre comportamentul albinelor. De exemplu, cu cât magaziile stupilor sunt mai colorate, cu atât albinele își găsesc mai ușor drumul înapoi la stupul lor. În cazul în care o albină nu își găsește stupul, poate intra într-un altul, dar este acceptată doar dacă are gușa plină de nectar. În caz contrar, este considerată "la furat" și este omorâtă de lucrătoarele stupului respectiv.
Mierea produsă de familia Tănasă este diversificată: miere de floarea-soarelui, salcâm, mană și rapiță, alături de alte produse apicole precum păstura și tinctura de propolis. Produsele lor sunt apreciate pentru calitate și sunt comercializate în principal online, prin grupuri de producători locali. De asemenea, familia practică pastoralul, deplasându-se la Deva pentru a colecta mierea de salcâm.
Vânzarea mierei en-gross nu este o soluție viabilă pentru ei din cauza prețurilor scăzute de pe piață. În schimb, preferă să păstreze mierea ca hrană pentru albine în timpul iernii, asigurându-se astfel că stupii lor rămân puternici și sănătoși pentru sezonul următor. Această abordare reflectă grija lor față de albine și dorința de a menține un echilibru sustenabil în apicultură.
















Ursaciuc Dorin PFA, apicultor
Familia Ursaciuc, apicultori din 2017, gestionează 41 de stupi și practică pastoralul pentru a valorifica zonele melifere. Albinele lor sunt mutate la Știuca, în Pietroasa Mare, lângă Lugoj (pentru salcâm I) și Bulza (pentru salcâm II). De asemenea, zona Dudeștii Noi, cunoscută pentru livezile și pomii fructiferi din apropiere, este o sursă meliferă privilegiată, unde albinele produc miere de înaltă calitate. În vara anului 2024, familia Ursaciuc a reușit să obțină o producție de 500 kg de miere.
Albinele sunt hrănite cu miere de rapiță, bogată în proteine, iar mierea este menținută crudă, fără a fi încălzită, pentru a păstra proprietățile naturale. Elena Ursaciuc subliniază că mierea de salcâm cristalizează după un an, iar cea de rapiță trebuie ambalată rapid după extracție, pentru a putea fi introdusă în borcane. Important de știut că mierea pusă într-un lichid fierbinte, își pierde propietățile benefice.
Mierea poate înlocui cu succes și în mod benefic zahărul din alimentație, fie că este folosită în prepararea gemurilor, dulcețurilor, siropuri și prăjituri, mierea este alegerea corectă pentru sănătate. rețete tradiționale, precum gemul de caise cu miere, fiert doar 5-7 minute cu miere la final. Produsele lor sunt vândute în Bucovina, locul de naștere al lui Dorin Ursaciuc, în cantități mari, în găleți de 5 și 10 kg, fiind apreciate pentru calitatea lor naturală, fie că este miere de rapiță, salcâm, mure, floarea soarelui, păducel. Pot fi comercializate și din locația familiei Ursaciuc.























