De cumparat în Jamu Mare
Ban Nicolae I.I
Domnul Ban spune că are oi de când s-a născut. Tata și bunicul său se ocupau cu creșterea oilor, astfel că a crescut ajutându-i și a învățat secretele acestei meserii de la ei. După ce tatăl său a făcut transhumanța și s-a stabilit în județul Timiș lângă Lugoj, în urmă cu opt ani el a decis să își cumpere propria casă și animale în Jamu Mare, astfel că în prezent se bucură de saivanele sale și continuă să investească în animale.












Berlovan Trifu Gelu Andrei I.I.
Gelu Berlovan a început să cultive legume încă din timpul facultății de horticultură, în 2004, când a plantat în grădină diferite legume. Apoi, încet a decis să ridice primele solarii în care platează legume precum vinete, roșii, ardei, varză, iar în prezent a adăugat și o gamă largă de verdețuri precum pătrunjel, salată verde, ridichi de lună. Pregătește culturile pe cicluri, astfel încât are în permanență legume sau diferite plante. Pentru viitor își doresc să reușească extinderea suprafeței spațiilor protejate, astfel încât să reducă mult culturile în câmp deoarece vremea extremă nu priește culturilor de acest timp, spune acesta.
















Caramatrac Cătălin
Primii stupi de albine au fost cumpărați de familia Caramatrac în urmă cu peste zece ani de la un bătrân locuitor al satului. Din curiozitate, această muncă s-a transformat pentru membrii familiei în pasiune, astfel că, treptat, nu doar că aceștia au extins numărul familiilor de albine, ci l-au și inclus în această muncă pe fiul lor, Cătălin. Acesta a învățat secretele meseriei de la tatăl său, dar a urmat și un curs de apicultură. În prezent familia se ocupă de peste 200 de stupi de albine de la care obține miere de rapiță, floarea soarelui sau polifloră.
















Gagea Neaga Paraschiva
Familia Gagea crește văcuțe din 2007 și ele au venit ca o completare a muncii pe care membrii familiei o făceau deja cu oile și culturile de cereale. Pentru că oile erau prea departe de casă, dar și pentru a fi aproape de copiii mici, doamna Paraschiva a achiziționat 23 de văcuțe printr-un credit bancar. Cu timpul, acestea au fost înmulțite, astfel încât în prezent, familia are 90 de vaci de lapte și produce lactate, dar și carne pe care le vinde en gros la firme specializate.














Gheban Constantin
Ca în cele mai multe cazuri, și stâna lui Gheban Constantin este o tradiție și o moștenire de familie. După ce tatăl său a murit în 2015, acesta a preluat saivanele unde tatăl său creștea animalele și nu a fost o tranziție grea deoarece cunoștea tainele acestei îndeletniciri încă de mic, când petrecea timp cu tatăl său la animale și a învățat să aibă grijă de ele. Spune că – spre deosebire de fratele său, care și-a păstrat serviciul în oraș – el a preluat ferma familiei pentru că i-a și plăcut să facă asta, altfel ar fi decis să vândă.














Nagy Marinela Ancuța PFA
Deja cunoscută în localitate și având permanent cereri de la clientele sale, doamna Nagy a decis să facă un curs de croitor și să își achiziționeze o mașină de brodat cu ajutorul căreia să ofere servicii de broderie personalizată, foarte solicitate în special de cluburile sportive și nu numai. Printre produsele realizate de ea se numără fabricare articole textile, perdele, lenjerii de pat, personalizare prin broderie pe textil, broderie personalizată pentru clienți (ex club sportiv). Cu sprijin financiar, aceasta și-a montat pe casă și panouri solare care să o ajute să beneficieze de energia necesară funcționării mașinii de brodat și cusut, astfel că numărul comenzilor pentru textile de casă crește constant.


















TVM Cargo Trans Expres SRL
Familia Țolea a început să cultive legume în urmă cu șapte ani, atunci când suprafața lor de teren s-a redus și a trebuit să decidă cum să continue mai departe. Astfel că au început să cultive ceapă verde în câmp, ulterior ridicând solarii pentru a putea pregăti diferite răsaduri. În prezent au 13 solarii în care cultivă roșii, ardei, castraveți, iar în câmp continuă să aibă culturi de conopidă, ardei și vinete, dar și usturoi. Pentru a integra recolta, familia Țolea se pregătește să autorizeze o hală de producție în care să facă zacuscă și murături.















