De cumparat în Moravița
Cotora Olimpia Lenuța PFA
Familia Cotora crește văcuțe din anul 2012 sfătuită de un unchi care avea și el animale. La acea vreme și-au cumpărat două bovine de la care foloseau laptele pentru copii, iar mai târziu au cerut teren de la primărie și și-au mărit efectivul la 23 de animale până au ajuns, treptat, la 50 de văcuțe. Din cauza reducerii prețului la lapte, familia Cotora a decis să reducă numărul de animale și în prezent au mai rămas doar cu 16 văcuțe. Laptele obținut îl vând la firmele colectoare de specialitate.




Motea Victor
Fără excepție, și în familia Motea crescutul oilor este o tradiție de familie, moștenită de la bunici și părinți, care se ocupau de această îndeletnicire. Fiind permanent aproape de ei a învățat să aibă grijă de oi și să le prețuiască. În prezent crește oi rasa țurcană, iar copiii săi – care se pregătesc în domeniu, urmând Facultatea de Zootehnie, respectiv Facultatea de Agronomie – vor să ducă mai departe tradiția și să se ocupe de stână.










Muntean Nicolae
După ce bunicii și părinții au urmat aceeași tradiție a crescutului oilor, pentru Muntean Nicolae a fost de la sine înțeles că va duce mai departe această muncă. Obișnuit de mic să îi ajute la îngrijitul animalelor, Muntean Nicolae spune că această meserie a fost una de bază pentru familia lui și de aceea a dorit să o urmeze și el. Ca și ceilalți ciobani, consideră că e esențial să iubești ce faci deoarece crescutul oilor este o îndeletnicire care nu se încheie niciodată și de la care nu poți să iei nici o pauză, nici măcar la sfârșit de săptămână. Obține carne și lapte, pe care le vinde firmelor de specialitate, iar brânza produsă o dă clienților vechi și fideli.












SC Soloverde SRL
Filiala locală a VFI Austria, Solverde produce în comuna Moravița uleiuri bio ecologice și cea mai mare parte a producției – 90% din ea – merge spre export, la firme de specialitate. Firma din Timiș funcționează încă din anul 2014 ca o ramură de producție pentru uleiuri ecologice de floarea soarelui și rapiță, dar produce și ulei de in pentru consum uman. Investiția a fost făcută de un antreprenor originar din Elveția, însă mâna de lucru și specialiștii coordonatori sunt localnici din comună și din satele învecinate, oferind un număr important de locuri de muncă în comunitate, și anume 30.










Șimon Adrian Ștefan, apicultor
„Aș putea să spun că m-am născut între albine, pentru că tata – care a fost în al doilea Război Mondial – la întoarcere s-a apucat de apicultură, pe care a făcut-o toată viața, chiar și în paralel cu serviciul”, mărturisește Șimon Adrian. La rândul său, acesta a învățat de la tată secretele îngrijirii albinelor și și-a cumpărat stupii săi, chiar dacă la început suferea din cauza înțepăturilor și asta l-a făcut să fie mai reținut. În prezent produce miere de tei, salcâm, rapiță și miere polifloră.










Ungureanu Ionuț
Ideea de a se apuca de apicultură i-a venit lui Ionuț Ungureanu în anul 2008, în plină criză economică, atunci când a dorit să înceapă o afacere în agricultură. Neavând teren a trebuit să se gândească la altceva și soluția a venit atunci când un o cunoștință l-a chemat să îl ajute să prindă un roi de albine și a realizat că i-ar plăcea să aibă proprii stupi. Prin urmare, în primul an și-a luat cinci familii pe care le-a dus în pastorală la salcâm. În următorii ani lucrurile au evoluat, și-a înmulțit familiile ajungând în prezent la 70 de stupi de albine și ceea ce a fost doar o încercare a devenit o pasiune pentru că, spune Ionuț, dacă nu îți place ceea ce faci, renuți, deoarece există numeroase obstacole în acest parcurs.





